maanantai 3. kesäkuuta 2013

"Voiko hopeakorun leimoja väärentää?"



Hetken häkellyksen jälkeen tajusin taas, kuinka loistava kysymys tämä on! Juuri tällaiset kysymykset kertovat, millaisista asioista koruja rakastavat ihmiset todellisuudessa ovat kiinnostuneita. Ne asiat, joita korujani esitellessäni kerron koruista ja jalometalleista, eivät välttämättä olekaan sitä eniten kaivattua informaatiota… Näin jälkikäteen ajateltuna en itse asiassa olekaan aivan varma tarkoittiko kysyjä nimenomaan ”leimojen väärentämistä” (eli ikään kuin allekirjoituksen väärentämistä) vai huijausta jalometallin pitoisuudessa (esineen jalometallipitoisuus on alhaisempi kuin mitä pitoisuusleimassa kerrotaan) - tätä en ehtinyt tarkemmin kysellä kaikessa kiireessä - ja siksi sivuan tässä yleisluontoisesti molempia.

Mitä siis vastasin?
Yksinkertainen vastaus yksinkertaiseen kysymykseen on: kyllä voi. Lähes kaikissa asioissa on kuitenkin se ”mutta” ja niin tässäkin - toivon siis, että luet hieman pidemmälle, jotta voit itse päätellä onko leimojen väärentäminen kovinkaan todennäköistä. Jos jalometallit tai niiden leimaus eivät sano sinulle mitään, voit lukea hieman pohjatietoa vaikkapa aiemmista kirjoituksistani.

Lain mukaan Suomessa valmistetuissa jalometallituotteissa tulee pitoisuusleiman (kolmen numeron sarja, joka kertoo korun jalometallipitoisuuden promilleina, esim. 925) lisäksi olla nimileima. Nimileima on iso kirjain tai kirjainten yhdistelmä, joka kertoo, kuka tuotteen on valmistanut tai valmistuttanut (esim. CES). Oikeuden nimileimaan (ja pitoisuusleiman käyttöön) myöntää lakia valvova viranomainen Tukes - kuka tahansa ei siis voi haluamiaan nimikirjaimia tekemäänsä koruun lyödä. Tukes ylläpitää nimileimarekisteriä, joka löytyy mm. osoitteesta http://nimileima.tukes.fi/ - mikäli korussasi oleva kirjain/kirjainsarja löytyy rekisteristä, voit olla varma, että korusi jalometallipitoisuus on sitä mitä leimassa luvataan. Tukes valvoo ja tarkistaa rekisterissä olevien toimijoiden tuotteita ja niiden jalometallipitoisuuksia.

Pitoisuus- ja nimileima tehdään esim. koruun pienellä työkalulla, joka teetetään alan ammattilaisella: leimatyökaluja ei löydy kaupan hyllyltä, eikä ilman asianmukaista ammattitaitoa ja työkoneita ”leimasinta” pysty itse valmistamaan. Itse leimatyökalua - esim. toisen valmistajan kirjainyhdistelmällä - et siis pysty väärentämään. Vaikka jostain asianmukaisen työkalun saisitkin, et pysty käyttämään toisen nimissä olevaa kirjainsarjaa jäämättä siitä kiinni ennen kuin ehdit edes tienata.


Entä sitten pitoisuuden ”väärentäminen” eli tuotteen jalometallipitoisuus on todellisuudessa toista, mitä leimassa väitetään? Teoriassa jälleen täysin mahdollista. Tulee kuitenkin huomioida, että käytännössä jalometalliseosten valmistaminen ei ole aivan ”kaksi desiä maitoa, yksi desi jauhoja” -tyyppistä touhua, joten kannattavaksi liiketoiminnaksi tämäntyyppisen huijauksen saaminen vaatii myös jonkin verran investointeja. Ilman ammattitaitoa tehdyt ”sekoitukset” taas näkyvät pian jo metallin ominaisuuksissa.

Itse uskon, että kukaan, joka Tukesin rekisterissä on, tuskin käyttää omia leimojaan ja leimausoikeuttaan väärin: se olisi paitsi ammatillinen myös liiketoiminnallinen itsemurha.

Jos haluat olla aivan sataprosenttisen varma, että koru on sitä mitä myyjä sinulle lupaa, ostat korun, jossa on pitoisuuden kertova leima ja Tukesin nimileimarekisteristä löytyvä nimileima. Suomessa Tulli ja muut viranomaiset tekevät tehokasta yhteistyötä, joten myös Suomessa myytävät ulkomailta tuodut pitoisuusleimatut korut useimmiten ovat sitä mitä sinulle luvataan.

Teoriassa siis ”leimoja voi väärentää”, mutta käytännössä suomalaisten korujen ja koruvalmistajien ollessa kyseessä se on enemmän kuin epätodennäköistä. Kuten aiempia kirjoituksiani lukeneet tietävät, ulkomaisista koruista voi löytyä lähes millaisia ”leimoja” tahansa, eivätkä ne vielä takaa vaikkapa hopeakorun aitoutta. Valitettavasti jalometallien pitoisuutta tai aitoutta et pysty itse kotikonstein testaamaan, mutta joitakin aivan yleisiä vinkkejä esim. korujen pintapuoliseen tutkailuun on: niistä voit lukea aiemmasta kirjoituksestani (ks. otsikon ’Hopea ja korut’ alta).

Lisää tietoa jalometalleista ja niiden leimauksesta löydät mm. Tukesin sivuilta www.tukes.fi (Toimialat -> Jalometallituotteet).

Aurinkoista viikkoa kaikille! Yritetään nauttia helteestä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti